|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Thalia
Administratorka magiatelenowel
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 6471
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 57 razy Ostrzeżeń: 0/10
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:03, 21 Sie 2010 Temat postu: Przepisy z ksiązki kucharskiej |
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Mahpeyker
Administratorka magiatelenowel
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2276
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: La Bonita mexico :) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:05, 21 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
w 30 minut dla 4 osób
Składniki:
150 g masła
3-5 posiekanych ząbków czosnku
2 łyżki zmielonych migdałów bez skórki
1 posiekany pęczek pietruszki
1 łyżka musztardy Dijon
sól, pieprz
24 ślimaki z puszki
Przepis Ślimaki
To jest taki podstawowy przepis na ślimaki po burgundzku wzbogacony o musztardę i puder migdałowy. Polecam! Aha, ślimaki są z puszki, ale trzeba się też zaopatrzyć w muszelki i takie specjalne tacki do zapiekania ślimaków. Wszystko to można kupić w sklepach z żywnością orientalną, dobrych delikatesach albo przez Internet.
Jak przygotować:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st 2. Masło zmiksuj z czosnkiem, pudrem migdałowym, pietruszką i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. 3. Do każdej muszelki nałóż (najlepiej rękawem cukierniczym) odrobinę masła, wsuń do środka ślimaka i nałóż na wierzch jeszcze trochę masła. 4. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Trochę masła wypłynie w czasie pieczenia, ale nie trzeba się tym przejmować, tak ma właśnie być.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magda
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 03 Wrz 2010
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:03, 09 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte
Coś to bardzo wykwintnego i pomysłowego. Połączenie delikatności mięsa ze zdecydowaniem smaku musztardy i chrupkością pikantnej skorupki. Idealne danie na popisową kolację! Całkowity czas przygotowania: 60 minut.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
dwie łyżki musztardy - typu Dijon
jedna średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duuuuża garść posiekanej natki pietruszki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magda
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 03 Wrz 2010
Posty: 584
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:03, 09 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Żeberka w kapuście
Składniki
1 kg żeberek 1 kg kapusty kiszonej 1 przecier pomidorowy 2 cebule mąka olej do smażenia przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, papryka, gałka muszkatołowa, kminek, maggi
Sposób przygotowania
Zeberka podzielic po dwa, lub po jednym posolic, popieprzyc, osypac papryka i majerankiem i zostawic na 2 godziny. Nastepnie otoczyc je w mace i obsmazyc na rumiano na oleju. Wyjac. Na tym samym oleju podsmazyc obie cebule pokrojone w kostke.
Kapuste odcisnac z nadmiaru kwasu, jesli bardzo mocno kwasna mozna troche przplukac zimna woda. Podzielic kapuste na 2 czesci. Jedna czesc polozyc na dno naczynia zaroodpornego z przykrywka, na to porozkladac zeberka i wylozyc cebule razem z pozostalym tluszczem.
Przykryc pozostala czescia kapusty, zalac 2 szklankami wody i dusic w piekarniku przez godzine w temperaturze 180°C. Nastepnie przecier pomidorowy rozmieszac z woda i maggi i rownomiernie polac po wierzchu kapuste. Jesli za malo w niej wody, dodac wiecej. Dusic jeszcze godzine. Po wyjeciu wymieszac dokladnie. Mozna podawac wyjawszy uprzednio kosci, ale niekoniecznie. Najlepiej smakuje z pieczywem, lub ziemniakami.
Smacznego !!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Thalia
Administratorka magiatelenowel
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 6471
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 57 razy Ostrzeżeń: 0/10
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:56, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
1 kg ziemniaków
1-2 jajka
6 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
kawałek słoniny
sól
Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Posolić i zagnieść na gładkie ciasto. Na płaskim talerzu
rozsypać mąkę pszenną. Z ciasta uformować małe kulki, każdą spłaszczyć i na środku zrobić mały dołek, obtoczyć w mące. Wrzucać porcję klusek do osolonego wrzątku i trzymać pod przykryciem, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować kluski dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podobnie postępować z resztą klusek. Podawać polane skwarkami ze słoninki lub jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mahpeyker
Administratorka magiatelenowel
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2276
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: La Bonita mexico :) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:50, 04 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Zupa kurkowa
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
0,5 kg świeżych kurek
4-5 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
3 łyżki masła
1 litr wywaru warzywnego
1/3 szkl. śmietany 18%
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
do smaku: sól i pieprz mielony
do posypania: posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na petelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnką, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mahpeyker
Administratorka magiatelenowel
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2276
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: La Bonita mexico :) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:58, 04 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Zupa pieczarkowa z makaronem.
trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
30 dag pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 parówka 2 łyżki oleju
sól, pieprz, pół łyżeczki suszonego tymianku
3-4 łyżki słodkiej śmietany
ugotowany grubszy makaron
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, smażyć do zeszklenia. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć przez 3-4 minuty umyte i pokrojone w plastry pieczarki oraz parówkę. Dodać do cebuli. Wlać ok. litra wody, dodać oczyszczoną i startą na tarce marchew, doprawić solą i pieprzem wsypać tymianek. Gotować ok. 25 minut. Pod koniec dodać śmietanę. Zupę podawać z makaronem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|